Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez
KGSRL


Koningen van het schaakbord


Paul van der Sterren (1956) was jarenlang één van de beste schakers van Nederland. Hij veroverde de grootmeestertitel, werd twee keer nationaal kampioen en maakte acht keer deel uit van het Nederlandse Olympiadeteam. Sinds hij in 2001 zijn professionele carrière beëindigde, schreef hij verschillende goed door het publiek ontvangen boeken, waaronder de driedelige serie "De wereld van de schaakopening" (in het Engels verschenen als Fundamental Chess Openings), "Zwart op wit", "Terug in het strijdperk" en "Leer schaken in 10 lessen", zijn eerste boek voor Thinkers Publishing.

In dit boek treden de grootste schakers uit de geschiedenis voor het voetlicht, de kampioenen die in hun tijd de grootste waren. Wereldkampioenen dus, al beginnen we in een tijd waarin dat woord nog niet bestond.

Aan de hand van korte biografieën, hun beroemdste partijen en een karakteristiek van hun spel, tracht Paul van der Sterren te laten zien wat deze groten zo groot maakte en wat hun betekenis was voor de schaakwereld. En passant volgen we daarmee ook de ontwikkeling van het schaakspel zelf, dat in de afgelopen tweeënhalve eeuw weliswaar hetzelfde is gebleven, maar tegelijk ingrijpend is veranderd.

In zijn gekende en boeiende schrijfstijl trekt de auteur ons mee door de geschiedenis van de strijd om het wereldkampioenschap schaken. Een prachtig boek bol van de anekdotes, foto's en sublieme partijfragmenten dat je in één ruk wilt uitlezen en een bijzondere plaats zal innemen in uw boekenkast.