01. Algemeen

Er wordt gespeeld volgens de recentste FIDE-reglementen, (juli 2014), met uitzondering van de regel in verband met het 45 minuten te laat komen aan het bord, dus om 15 uur aanwezig.

Op iedere vaste speeldag zal een gediplomeerd wedstrijdleider aanwezig zijn om het goede verloop van de partijen te verzekeren.

02. GSM Policy

Er wordt aanbevolen geen gsm’s en/of andere elektronische toestellen mee te brengen naar de speelruimte of de hele toernooi-infrastructuur (alle ruimtes in ons schaaklokaal). U mag uw gsm wel bij u hebben (uiteraard uitgeschakeld) tijdens de partij (bv. in de zak van uw jas) maar u mag hem NIET meenemen of bij u dragen als u uw bord verlaat. Sancties:

1ste vergrijp: 1 maal, enkel verwittiging
2de vergrijp: 10 minuten straftijd op de klok (vermindering van de eigen tijd)
3de vergrijp (en andere): verlies van de partij (cumulatief over het hele toernooi, dus niet noodzakelijk tijdens dezelfde partij).
Bij gsm-gerinkel: 1ste inbreuk: 15 minuten straftijd / 2de inbreuk: verlies van de partij

03.Toernooisysteem:

Algemene regel: de spelers worden zoveel mogelijk in reeksen van 12 (11 ronden volledig toernooi) onderverdeeld:

Belangrijk: Indien de wedstrijdleiding van mening is dat het toernooi (in de praktijk zal dit vooral in de hoogste reeks(en) het geval zijn) interessanter en kwalitatief hoogstaander gemaakt kan worden door te opteren voor een reeks van 6 spelers met dubbele ronde (10 partijen), wordt dit na afsluiting van de inschrijvingen aan de betrokkenen bekendgemaakt. Ons hoofddoel is een voor iedereen zo aantrekkelijk mogelijk kampioenschap te promoten.

A-reeks: De spelers met de twaalf hoogste ELO’s (inbegrepen, indien deze dat wenst, de kampioen van vorig jaar in de B-reeks) vormen de A-reeks. Zij spelen een gesloten reeks. Scheidingssysteem: 1) Onderling resultaat en 2) Sonnenborn-Berger

B-reeks: De spelers met de twaalf volgende ELO’s (incl. de eventuele gerechtigden) vormen de B-reeks. Zij spelen een gesloten reeks. Scheidingssysteem is idem als in de A-Reeks.

Volgende reeksen: De overige deelnemers worden eveneens zoveel mogelijk in vaste reeksen van 9 of 10 spelers (gesloten toernooi) onderverdeeld.

Alleen in uitzonderlijke gevallen kan voor een Zwitsers systeem gekozen worden, met 11 ronden Zwitsers. In dit geval telt het scheidingssysteem bij het Zwitsers systeem: 1. Onderling resultaat en 2) Median Bucholz. De reeksindeling gebeurt volgens het nationaal ELO-klassement van juli 2015. De kampioen van de B-, C-, D, E- of F-reeks van het clubkampioenschap 2014-2015 heeft het recht in een hogere reeks te spelen dan die waarin hij het jaar voordien speelde.

04. Speciale regels reeksindeling

Senioren zonder ELO-rating worden ingedeeld in de laagste reeks tenzij anders beslist door de toernooileider. Voor de niet-geklasseerde jeugdspelers beslist de jeugdleider over de virtuele ELO van de jeugdspeler.

Een jeugdspeler geboren na 31 december 1994 kan opteren om in een hogere reeks te spelen dan deze waarop hij op grond van zijn ELO-punten recht heeft. Dit dient uitdrukkelijk vermeld te worden op het inschrijvingsformulier en zal door de KGSRL-Jeugdleider en de Toernooicommissie bekrachtigd worden.

Om het daaropvolgende clubkampioenschap van deze maatregel te kunnen genieten, dient hij/zij in het huidige clubkampioenschap de helft van de punten te halen.

05. Start Clubkampioenschap

Het clubkampioenschap start op zaterdag 3 oktober 2015. Alle paringen zullen worden gepubliceerd in het clubblad Caïssa en uiteraard ook op onze website.

De 11 vaste speeldata zijn als volgt vastgelegd: 3 en 24 oktober, 14 november, 5 en 19 december, 16 en 23 januari, 6 en 27 februari, 12 maart en laatste ronde op 2 april. Alles zal hoe dan ook in het werk gesteld worden om het clubkampioenschap vóór eind juni 2016 te beëindigen.

06. Speeldag:

De vaste speeldag is zaterdag. Uiteraard kan men na onderlinge overeenkomst de partij op een andere dagspelen. Het is steeds mogelijk een partij vooraf te spelen en de toernooileiding beveelt dit ten zeerste aan!

07. Speeltempo en Eloverwerking:

In alle reeksen wordt gekozen voor hetzelfde tempo als in de Nationale Interclubs: 1u30’ voor 40 zetten, daarna 30’KO met 30” bonus vanaf de eerste zet! Men is dus verplicht te noteren gedurende de volledige partij. Merk op: het Clubkampioenschap zal voortaan altijd het tempo van de aansluitende Interclubcompetitie volgen.

De partijen worden doorgestuurd voor ELO-verwerking. Inhaalpartijen die gespeeld worden na 30/06/2016 komen niet meer in aanmerking voor het volgend ELO-klassement. Niet-gespeelde partijen eindigen na 15/08/2016 op 0-0 FF (of andere beslissing van de Toernooicommissie).

08. Uitstellen van partijen:

Ingeval men, en dit alleen om een heel gegronde reden, niet op de voorziene datum kan spelen dient men zijn tegenstrever te verwittigen uiterlijk op vrijdag om 21.00 uur en een vervangdatum in gemeenschappelijk overleg vast te stellen. De persoon die het uitstel aanvraagt dient eveneens de toernooileider van het uitstel op de hoogte te brengen. Na vrijdagavond 21.00 uur kan men niet meer uitstellen en verliest men automatisch de partij met forfaitscore.

In elke reeks worden voldoende inhaalrondes voorzien. Deze inhaalronden zullen op de KGSRL kalender opgenomen worden. Een inhaalpartij kan uiteraard ook op een andere datum (of een vrijdag) gespeeld worden.

Elke speler die op een bepaald ogenblik meer dan twee door hemzelf uitgestelde partijen heeft wordt uit het kampioenschap genomen.

In het uitzonderlijke geval dat er in een bepaalde reeks toch het Zwitsers systeem van toepassing is, krijgt de speler die uitstelt een vol punt en dit enkel voor de paringen van de volgende ronde, zijn tegenstander een half punt (dit opdat het uitstellen geen voordeel zou zijn). Na iedere speeldag maakt de toernooileiding de paringen voor de volgende ronde bekend in het clubblad en op de website.

09. Inschrijvingen:

Alleen schriftelijke inschrijvingen via het officiële inschrijvingsformulier worden aanvaard. Alle inschrijvingen worden ofwel in de brievenbus in de bar gedeponeerd of men kan een e-mail sturen naar Marc VanSon. Het uiterste tijdstip voor inschrijven is zaterdag 19 september 2015 vóór 24.00 uur.

10. Verplicht lidmaatschap voor deelname

Deelnemingsrecht voor alle reeksen is gratis. Er wordt evenmin enige waarborg gevraagd. Wel dient men lid te zijn van de KGSRL. Spelers die niet in orde zijn met hun lidmaatschap bij inschrijving zullen in geen geval kunnen deelnemen aan het Clubkampioenschap. De toernooileider zal dit vooraf passend checken bij de KGSRL penningmeester.

Algemeen forfait, zonder ernstige reden, heeft uitsluiting van deelname aan het clubkampioenschap van het volgend jaar tot gevolg.

11. Prijzengeld

Het prijzengeld in de diverse reeksen wordt uiterlijk bekendgemaakt in de maand februari. Uitbetaling van de prijzen gebeurt op de speciale clubdag met kampioenenviering in de maand september, na de Algemene Vergadering.

12. Start van de ronde

De toernooileider zal de klokken in gang zetten op zaterdag om 14.15 uur.
Op vrijdag starten de eventuele partijen om 20.15 uur.

13. Forfaits

De Toernooileider kan de beslissing nemen een partij forfait te verklaren indien een speler, zonder te verwittigen, niet opdaagt om een geplande partij te spelen. Na 2 forfaits wordt de speler uit competitie genomen.

14. Beroepsmogelijkheid

Beslissingen van de toernooileider kunnen betwist worden door brief aan het volgende adres: KGSRL Toernooicommissie, Abrahamstraat 46 te 9000 Gent of via e-mail aan de voorzitter van de KGSRL Toernooicommissie, Alain Mauquoy dit binnen de 48 uur na de feiten. Op de eerstvolgende toernooicommissie wordt ter zake een besluit getroffen, dat onherroepelijk is.

15. Affichage reglement

Dit reglement zal in het lokaal geafficheerd worden.

16. Telefonische bereikbaarheid

Indien de toernooileider niet te bereiken blijkt, kan men op vrijdagavond de schaakclub verwittigen op het nummer 09 225 42 57.