Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez
KGSRL
De Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez
De korte geschiedenis:

De schaakclub zag op 25 oktober 1900 het levenslicht in café "In den Hazewind" op de Koornmarkt te Gent. 

De vier stichters,  ingenieurs Claeys en  De Vijlder, journalist R. Millecamp en C. Van Doorne vermeldden op de stichtingsakte de naam "Cercle des Echecs de Gand".  Nieuwe leden doken weldra op zodat reeds in 1901 het eerste clubkampioenschap gehouden werd. 

In 1904 verhuist de club naar het "Hotel d'Allemagne".   Tientallen verhuizingen zouden volgen. Op 16 april 1966 greep een fusie plaats met Schaakkring Ruy Lopez, gesticht op 1 juni 1939. 

In 1987 na opnieuw een gedwongen verhuis beslist de club een eigen lokaal te verwerven.  Na een immense speurtocht door Gent wordt een geschikt pand en het nodige kapitaal gevonden. 

In de Abrahamstraat nr. 46 wordt het secretariaatsgebouw van de verlaten brouwerijschool gekocht en gerenoveerd.  Op 01 juli 1988 wordt dit nieuwe clublokaal plechtig ingehuldigd. Meteen een unicum in de Belgische schaakwereld.  Nooit eerder bezat een Belgische schaakclub een eigen gebouw. 

Dit prachtig schaaklokaal biedt de ongeveer 200 leden en bezoekers alle mogelijke voorzieningen: een snelschaakruimte met 20 borden, 5 schaaklokalen samen goed voor  70 borden, een bibliotheek, een vergaderlokaal, een secretariaat, bar en keuken enz.
Wat organiseren wij?

Het Taminco Open Internationaal Toernooi van Gent tijdens de Gentse feesten, een clubkampioenschap, nationale interclubwedstrijden (deelname met 14 ploegen in vijf reeksen volgens sterkte), snelschaak- en andere toernooien op vrijdagavond, zaterdagtoernooi met vrijblijvende deelname, C&D - toernooi voor minder sterke en beginnende spelers, krokustoernooi voor jeugdspelers enz...

Hoe communiceren wij?

Met een website en een clubblad per e-mail.

Kan je schaakles volgen?

Onze schaakschool organiseert een lessencyclus voor kinderen gespreid over 6 stappen. Er is eveens een periodieke cursus voor volwassenen.

Wat kost het?

Het jaarlijkse lidgeld als hoofsclub bedraagt €80 voor volwassenen, €65 voor 60-plussers en €45 voor jeugdspelers. Voor tweede aansluitingen (hoofdclub in andere club) bedragen de lidgelden respectievelijk €60, €50 en €40.

Voor deze prijs krijg je om de veertien dagen het lijvige clubblad boordevol actuele schaakinfo en mag je gratis deelnemen aan vele toernooien die de KGSRL organiseert.

KGSRL

Grootste schaakclub van België
en op één na oudste

Abrahamstraat 46, B-9000 Gent
Telefoon: +32(0)9 225 42 57
E-mail: info@kgsrl.be

Openingstijden

vrijdag van 19u30 tot 03u00
zaterdag van 13u30 tot 21u00
zondagvoormiddag voor jeugdschaaklessen
zondagnamiddag voor interclubcompetitie