IGM D.H. Fernandez
Spannende eindstrijd in het 42ste Eastman Open, IGM D.H. Fernandez, IGM B. Michiels en IGM A. Mirzoev eindigden gedeeld eerste met 7,5/9. IGM Fernandez wint het toernooi op scheidingspunten.

Ook een gedeelde eerste plaats in het 55+ toernooi. FM Sadkowski haalt het op scheiding van R. Knors.
Wegens de coronacrisis waren er voor de eerste keer in 101 jaar geen Gentse Feesten deze zomer, dat doet pijn. Veel pijn. Voor Gent Ún voor al wie er mee te maken heeft: van de artiesten op de podia tot alle doeners, denkers en bouwers achter de schermen. En natuurlijk ook voor jullie, feestvierders van binnen en buiten onze stad.

Ook voor het Open van Gent, al 42 jaar een klassieker tijdens de Gentse Feesten, had deze crisis gevolgen. Met spijt in het hart moesten we er door Covid-19 noodgedwongen definitief de stekker uittrekken en kon er dus geen Open van Gent plaatsvinden.

Noteer alvast: 17 t/m 21 juli 2021 > het 43ste Open Internationaal Schaaktoernooi van Gent.

Pro Rege Semper!
De lezing van Robert Ris, oorspronkelijk gepland voor 14 maart werd uitgesteld naar een latere, nog te bepalen datum.
ORGANISATIES
Het 20ste C&D-toernooi, gepland voor 11 en 13 april >  afgelast. Er wordt door het bestuur bekeken of dit toernooi in het najaar kan ingericht worden.
De 12-urenblitz gepland voor 02 mei > afgelast.

Verder werden het blitzcriterium, bekertoernooi en clubkampioenschap stopgezet. Wat het clubkampioenschap 2019-20 betreft werden de volgende beslissingen genomen: er zijn geen kampioenen, er is geen prijzengeld, er zijn geen stijgers naar een hogere reeks, de nog niet gespeelde matchen worden niet meer gespeeld, het inschrijvingsgeld wordt overgedragen naar het CK 2020-21, we starten hopelijk opnieuw in september 2020. De gespeelde wedstrijden in het CK 2019-20 tellen wel mee voor Elo-verwerking.De ernstige crisis die we sinds maart 2020 beleven zorgt ervoor dat, naast het Open van Gent, nog heel wat andere geplande organisaties noodgedwongen dienden uigesteld of afgelast te worden.
Alternatieve training op zaterdag - ATZ
Vanaf zaterdag 12 september 2020 kunnen onze leden in de KGSRL terecht voor een nazomerse schaaktraining, vrij gebaseerd op het vroegere Alternatief Toernooi.

Speeldata: 12 en 19 september, 03 en 10 oktober. Lees er alles over in de deze nieuwsbrief.

Heel belangrijke opmerking: alle deelnemers aan dit initiatief aanvaarden door hun deelname uitdrukkelijk de specifieke coronaregels zoals die van toepassing zijn in Schaakhuis Ca´ssa en uithangen in de speelzaal!
Oostvlaamse Interclubcompetitie
De KBSB heeft beslist in het seizoen 2020-2021 geen nationale interclubcompetitie in te richten. De laatste twee ronden van het seizoen 2019-2020 zullen nog gespeeld worden, verwacht wordt dat dit ten vroegste in april 2021 zal zijn. Verder werd gemeld dat er dit seizoen geen vooruitzichten zijn op een alternatief voor de interclub-competitie.

De schaakliga Oost-Vlaanderen heeft hierop beslist een eigen interclubcompetitie te transformeren (van vrijdagavond naar zondagnamiddag) naar een waardig alternatief voor de Nationale interclub. Namelijk een interclubseizoen met twee delen, een herfst-interclub (5 ronden van september tem november) & een lente-interclub (onder voorbehoud - 7 ronden van februari t.e.m. mei).
Het volledig reglement van de O-Vl. IC kan je hier lezen.
Belgisch Schaakkampioenschap 2020

Jeugd KGSRL speelt zich in de kijker! Lees het verslag van Eric.
Deelnemende ploegen, adressen, reeksindelingen, paringen enz. kan je vinden op onze OVIC-bladzijde.
Interclubseizoen 2019-20 is toch nog niet beëindigd - EVL 25/07/20

Het is met de schaakbond zoals met de voetbalbond, de afwikkeling van de vorige interclubcompetitie is een soap die veel discussie uitlokt.

Op 22 maart besliste de KBSB het seizoen na 9 ronden te annuleren en te hernemen in 2020 - 21 zonder promoties of degradaties. Een negental clubs vonden dat hun individuele belangen geschaad waren en dienden  bezwaar in bij de geschillencommissie. Deze vernietigde op 30 mei de beslissing van de KBSB en stelde dat ofwel de ronden 10 en 11 moeten gespeeld worden ofwel een eindklassement moet opgemaakt worden na ronde 9 met promotie en degradatie.

Het bestuur van de KBSB aanvaardde dit niet en schakelde de beroepscommissie in met de eis de beslissing van de geschillencommissie te vernietigen. Op 18 juli heeft de beroepscommissie dit dan behandeld en een paar rare beslissingen genomen. Het verdict van de geschillencommissie was om meerdere redenen niet rechtsgeldig maar wordt toch niet vernietigd en aan de KBSB wordt opgelegd de ronden 10 en 11 alsnog te organiseren alvorens het nieuw seizoen kan aangevat worden. Dus nu zonder de mogelijkheid van een eindrangschikking na ronde 9. Hierna heeft KBSB dan bericht dat de ronden 10 en 11 van vorig seizoen zullen georganiseerd worden met inachtname van de volksgezondheid maar dat dit niet vóór september zal kunnen. Het seizoen 2020 - 21 is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Wordt vervolgd dus.

Nvdr: De laatste twee ronden van het seizoen 2019-2020 zullen nog gespeeld worden, verwacht wordt dat dit ten vroegste in april 2021 zal zijn.
Interclub 2019-2020
Interclubseizoen 2019-20 vroegtijdig afgebroken - EVL 04/04/20

Het interclubseizoen is geëindigd in mineur, na 9 ronden werd de competitie afgebroken zonder promoties of degradaties. Dit lokte nogal wat discussie uit van clubs die zich hierdoor benadeeld voelden. Het resultaat van sportieve (en financiële) inspanningen werd tenietgedaan. Maar later verder spelen was in de gegeven omstandigheden niet mogelijk. KGSRL stemde massaal voor behoud van de huidige rangschikking als eindrangschikking maar de KBSB besliste er anders over, het seizoen werd geannuleerd en wordt hernomen in 2020-21.

KGSRL was na 9 ronden uitzonderlijk succesvol met ploegen 7, 9 en 15 die met grote waarschijnlijkheid zouden promoveren en ploegen 1 en 4 en 6 op plaats 2 met nog uitzicht op promotie. Anderzijds was ploeg 2 in degradatiegevaar en is dit nu afgewend. In ronde 10 stond de besissende titelmatch KGSRL 1 - Wirtzfeld op het programma, een herhaling van 2016 toen KGSRL het pleit won. Jammer dat we dit festijn met vele GM's aan het bord moesten missen.

Dat het sportief een succes was blijkt al uit bovenstaande maar ook uit het groot aantal goede individuele prestaties. Zo scoorden Elena Van Hoecke 9,5 op 10 en Gertjan Verhaeren 9 op 10. Hun ploeg KGSRL 7 had ronde 11 reeds vooraf gespeeld en was vrijwel zeker van promotie. Bij een andere kampioen in spe, de jeugdploeg van Eric, scoorden Amir Zouaghi 7,5 op 9 en Merlijn Van Volsem 7 op 9. Bij KGSRL 1 waren de topscorers Arthur Pijpers 6,5 op 8 en Geert Van der Stricht 6,5 op 9. En niet te vergeten de twee superreserven waarop de IV steeds beroep kon doen en die in 3 of 4 verschillende ploegen speelden. Alexis Langlois-Rémillard scoorde daarbij 7,5 op 8 en Andrei Tarassiouk 6 op 7. KGSRL 2 had het moeilijk maar toch scoorden Christophe Gregoir 7,5 op 9 en Nouri Zouaghi 6,5 op 9.

Bij de geplande herneming in september zal niet alles hetzelfde zijn. Reeksen kunnen wat gewijzigd worden en voor KGSRL zal er na 12 seizoenen een nieuwe interclubverantwoordelijke zijn intrede doen. De oude IV dankt alle ploegkapiteins, spelers en invallers die het werk gemakkelijk maakten en voor vele succesvolle interclubseizoenen zorgden!
KGSRL
KONINKLIJKE GENTSE SCHAAKKRING RUY LOPEZ
KGSRL gebruikt cookies, door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer