Met de zon veilig opgeborgen achter de wolken, was het een ideale schaakdag aan de Beverse vijvers. In totaal zakten 173 stukkenschuivers af naar de mooie locatie, waaronder 18 KGSRL'ers. Op de agenda: 7 ronden zwitsers rapid met tempo 25', voor de benjamins 9 ronden 15'.

De A reeks is in de criteriums een combo van de -20 met een open deelnemersveld, iets wat we misschien te weinig in de verf zetten. Deze keer goed voor 33 deelnemers (20 volwassenen en 13 jeugd) met 13 +2000 elospelers en 3 KGSRL'ers nogal stevig bezet mogen we wel zeggen. Hannes en Nouri trokken meteen de degens en dolken tegenover elkaar, met Nouri als winnaar. Voor Hannes zou het een dagje van net niet worden, uiteindelijk 24 ste met 3/7. Nouri vocht dan weer met het tempo en strandde uiteindelijk op 3,5/7. Ons feestvarken was deze keer Els, die een aantal mooie scalps binnenhaalde en als 14de met 4/7 de Elo-prijs -1700 opstreek. De reeks werd niet onverwacht gedomineerd door vader en zoon Dardha, waar het altijd leuk is om het onderlinge duel te volgen (deze keer remise).

In de -16 waren Kobe en Daan present om onze kleuren te verdedigen. Kobe streed van meet af aan op de eerste borden, waar hij tegen het volledige podium remises kon afdwingen inclusief tegen de afgetekende winnaar Dries Van Malderen (6/7 en 2114 elo). In de laatste 2 ronden begon de motor echter te sputteren, waardoor Kobe na goede prestaties vrede moest nemen met 3,5/7. Daan startte met een nederlaag, waarna hij kon opklimmen naar 2,5/4. Na 2 nederlagen sloot hij de dag af met een zege, goed voor 3,5/7 en broederlijk naast elkaar in de einduitslag.

De -14 vervolgens, met Ellen, Maxim en Hannes aan de aftrap. Ellen begon met een stevig bevochten remise, wat meteen de toon van de dag zette. Ze schitterde uiteindelijk met 5/7 zonder nederlaag op een gedeelde derde plaats in stevig schaakgezelschap. Maxim had een dag met extreme paringen, waarbij hij misschien wat kansen op remise tegen de toppers liet liggen, maar het addergebroed dat volgde vakkundig opruimde. Goed voor 4/7 en een gedeeld 9de stek. Hannes onderging een desastreuze start met 0/4, maar kon uiteindelijk de rug rechtten en eindigen met 2/7. De Rycke Tyani en Rogge Parcival deelden de eerste stek met 6/7.

Acht van onze kampioenen betraden de arena in de -12: Amir, Karen, Leen, Dago, Calin, Danil, Milan en Loc. Amir zoefde uit de startblokken met een vlotte 4/4, maar geraakte daarna 2x niet verder dan remise. In de finale partij om de tornooiwinst moest hij het onderspit delven tegen Pjotr (gedeeld winnaar met Diana, beiden 6/7) = brons met 5/7. Karen & Calin volgden met 3/4 in zijn voetsporen, maar geraakten beiden na een nederlaag in de 5de ronde niet verder dan 5/7 en gedeeld derde. Dago zag met fata morgana offers 2 partijen in het zand verdwijnen, maar kreeg daarna terug vaste grond onder de voeten: 5/7 en evenzeer gedeeld derde. Leen verloor onderweg net een halfje te veel om met de anderen een bronsgieterij op te starten: 4,5/7 en 9de was haar deel. Milan, Danil en Loic hebben minstens n jeugdzonde gemeen: schnell, schneller, schnellst! We hebben al veel mensen in acute tijdsnood trager weten spelen. Logischerwijze sluipen er dan extra foutjes in de stellingen, maar desalniettemin nog veelbelovende scores met Milan 4, Danil 3,5 en Loic 3/7.

Bij de -10 kwam Klaas ervaring op doen, wat altijd lukt door te spelen! In deze reeks doorbrak Nils Vantorre de hegemonie van Mercatel met een knappe 7,5/9. Bij de jongste duiveltjes kwam Andreas Heynickx helemaal uit Neerpelt om de eer op te strijken met 7,5/9. Hier mistte Csar volledig zijn start (0/2), maar was terug bij de pinken na een bye en de middagpauze om nog te eindigen met 4,5/9.

Voor alle jeugd en iedereen die van rapid houdt: het volgende criterium is op 25 november in Zwijnaarde, (Don Boscocollege) (https://sites.google.com/view/vlaams-jeugdschaakcriterium/homepage).

May the chessforce be with u.

Verslag: Frederik Van Parijs
 

Jeugdcriterium Zottegem 2018
Schaakhuis Cassa vzw - Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez
Abrahamstraat 46, B-9000 Gent
Ondernemingsnummer: 0411.954.149 - RPR Gent
www.kgsrl.be - info@kgsrl.be - caissa@kgsrl.be
KGSRL
KONINKLIJKE GENTSE SCHAAKKRING RUY LOPEZ
Home